Steg för steg-guide för byte av elleverantör

Att byta elbolag är ett utmärkt sätt att spara hundratals kronor på hushållsräkningarna. Vi tar här en titt på de enkla stegen för att byta energileverantör.

Det är mycket enkelt att få billigare energi. Du behöver bara göra följande:

1. Ange några uppgifter på nätet om din energiförsörjning
2. Ta reda på hur mycket du kan spara
3. Välj det bästa erbjudandet för dig och byt online.

Hur mycket kan jag spara?

Genom att byta abonnemang och flytta elavtal kan du spara flera 1000 kr per år.

Om du aldrig har bytt elleverantör tidigare, eller inte har bytt under de senaste åren, kan du med största sannolikhet spara pengar på dina elräkningar och få lägre elpris genom att byta till ett annat avtal.

Det enda du kanske vill kontrollera innan du byter är om du får betala en avgift för att säga upp ditt nuvarande energiavtal. Det är vanligt med uppsägningsavgifter för fasta priser om du byter i förtid. De flesta leverantörer bör tillåta att du byter leverantör utan att drabbas av en avgift. Och även om du måste betala en avgift för att lämna avtalet kan du spara tusentals kronor genom att byta leverantör.

Hur lång tid tar det att byta elbolag?

 • När du har bytt abonnemang får du ett bekräftelsemail med en beskrivning av din nya valda taxa.
 • Under de följande veckorna börjar energibolagen arbeta med att överföra dina uppgifter.
 • Precis som alla andra avtal som ingås i Sverige kan du avbryta avtalet inom 14 dagar från det att du bytte leverantör.
 • När denna period är över kommer den nya leverantören att tala med den nuvarande elleverantören och informera dem om att din elleverans kommer att överföras.
 • Din nya elbolags leverantör kommer att kontakta dig antingen under ångerfristen eller strax därefter för att bekräfta dina leveransuppgifter och dina uppgifter om autogiro i ett så kallat välkomstbrev. Du bör också få ett kontonummer som du kan få tillgång till via leverantörens rekommenderade metod.
 • Vid denna tidpunkt eller strax därefter kommer du att få ett datum för avtalsstart. Detta är din uppmaning att förse den nya leverantören med en första mätaravläsning på startdatumet.
 • Den nya leverantören vidarebefordrar denna första mätaravläsning till den tidigare leverantören så att de kan avsluta kontot och upprätta en korrekt slutfaktura.
 • Sluträkningen från den tidigare leverantören kommer några veckor efter det att din nya leverantör har tagit över.
 • Se till att du godkänner sluträkningen med den tidigare leverantören, eftersom du är skyldig att betala den.
 • Stäng inte av några autogireringar hos den tidigare leverantören förrän saldot är avklarat eller en eventuell kredit har överförts tillbaka till dig. Om du avbryter autogirot innan sluträkningen är klar kan det leda till en administrativ avgift på ditt konto.
 • Nu när du har lämnat den gamla leverantören och anslutit dig framgångsrikt till den nya leverantören är det dags att börja njuta av billigare energiräkningar.

Det kan även vara intressant för dig att kolla hur skattereglerna är för grönt skatteavdrag, du hittar mer information här: https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/gronteknik.4.676f4884175c97df4192860.html